Tietoturvakoulutus tekee aina hyvää

”Oli siellä tuttuakin asiaa”, myöntää ohjelmistosuunnittelija Arto Memonen istuttuaan kaksi päivää Sovelton tietoturvakoulutuksessa, johon osallistui kymmenen Procompin suunnittelijaa Kuopiosta ja Oulusta. ”Mutta myös paljon uutta. Erittäin tarpeellinen koulutus.”

Memonen vastaa Procompin logistiikkatyökalujen kehityksestä ja toisaalta koko ohjelmistoalustasta, jonka päälle Procompin älykkäitä suunnittelujärjestelmiä kehitetään. ”Lähtökohtaisesti tietoturvan perusasiat hoidetaan IT-osaston puolesta, eli palomuurit ja torjuntaohjelmat”, Memonen kertoo. ”Mutta myös järjestelmäkehityksessä on otettava huomioon haavoittuvuuksien ennaltaehkäisy.”

Tärkeiden tietojen on pysyttävä turvassa
Jos järjestelmään tallennetaan henkilötietoja tai yrityksen liiketoiminnan tärkeitä parametreja, on tietoturvan oltava aina korkealla tasolla. ”Kävimme koulutuksessa läpi kymmenen 1-tason uhkaa ja yksityiskohtaiset keinot niiden välttämiseen. Nämä ovat tyypillisesti sellaisia aukkoja tai puutteita, joita hakkerit yrittävät käyttää hyväkseen”, Arto Memonen sanoo. ”Nyt meillä on entistä paremmat edellytykset varmistaa, että olemme järjestelmätasolla varautuneet uhkiin mahdollisimman hyvin.”

Kyberuhkat pitävät valppaana
Procompin toimitusjohtaja Jani Rautiainen tiedostaa kyberturvallisuuden merkityksen. ”Jo ennen GDPR-kohinaa olimme varmistaneet, että meidän valmiustasomme on hyvä. Koska tuotamme järjestelmiä esimerkiksi kotihoidon tarpeisiin, on selvää että tietoturvaan on pitänyt kiinnittää huomiota jo ohjelmistokehityksen alussa”, sanoo Rautiainen. ”Ja kyberosaamisen merkitys nostetaan esille, kun rekrytoimme uutta väkeä.”

Kuitenkin koulutusta tarvitaan. ”Kyberuhkat muuttavat jatkuvasti muotoaan. Maailmalta tulee myös meille Suomeen verkkohyökkäyksiä ja hakkerointiyrityksiä, jotka kehittyvät ja etsivät uusia heikkouksia tietojärjestelmistä. Siksi meidän on pysyttävä valppaina ja kehitettävä omaa osaamistamme”, Rautiainen korostaa.

Henkilöstön osaamiseen panostetaan jatkuvasti
IT Manager Matti Savilaakso kertoo, että ohjelmistosuunnittelijoiden tietoturvakouluttaminen on Procompilla strategisesti merkittävä asia. ”Tietojärjestelmät ja niiden ympäristöt muuttuvat jatkuvasti, ja henkilöstön osaaminen on meidän keskeistä pääomaamme. Sen arvosta on pidettävä jatkuvasti huolta.”

Jaa artikkeli!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ota yhteyttä!

Voit ottaa meihin yhteyttä oheisella lomakkeella. Henkilöiden suorat yhteystiedot löydät Yhteystiedot-sivulta.