Isot asiat mitkä automatisoituu

Kuljetusliikkeen tietojärjestelmän kehittämismahdollisuuksille ei varsinaista loppua olekaan.

Aivan ensimmäiseksi voidaan koota liiketoiminnan tarvitsema tieto yhteen: kun tilaukset, kalusto, kuljettajat, sopimukset, laskutus ja monta muuta asiaa ovat kaikki yhdessä järjestelmässä kooten liiketoiminnan tuottaman ja käyttämän tiedon yhteen, virheet vähenevät ja tieto on aina ajantasaista. Kaikki rahtikirjat muistetaan laskuttaa ja hinnatkin löytyvät helpommin kun kaikki on koottuna samaan kokonaisjärjestelmään. Sitten saatetaankin jo yhdistää kumppaneiden järjestelmät sähköisesti. Suuria tilausmääriä ei tarvitse enää kirjata käsin ja työntekijät saattavat keskittyä tiedon syöttämisen sijasta sen käsittelemiseen. Mobiiliratkaisu välittää keikat sähköisesti kuljettajille ja asiakkaat näkevät tilausten tilanteen tosiaikaisesti.

Kun perusasiat ova kunnossa, kilpailuetua voidaan hakea asiakaspalvelusta ja asiakaskokemuksen elämyksellisyydestä: nettisivujen ja appsien ulkoasua ja käyttöä hiomalla pyritään tekemään yrityspalvelujen ostosta ja käytöstä yhtä elämyksellistä kuin parhaat kuluttajapalvelut. Samankaltainen kehitys yrityksen sisäiseen käyttöön tarkoitetuissa sovelluksissa ilahduttaa yrityksen omia työntekijöitä ja sen sidosryhmiä.

Tänään toiminnanohjausta käyttöönottava yritys osaa jo odottaa ratkaisultaan ainakin näitä ominaisuuksia, mutta kehityksen ei tarvitse päättyä tähän.

Automaattisen tietojenkäsittelyn pihvi ei piile termin jälkimmäisessä vaan ensimmäisessä osassa – automaattisessa. Viime vuosina tekemisemme painopiste on siirtynyt yhä enemmän tiedon tallentamisesta ja välittämisestä toiminnan automatisointiin. Valmiit päättelysäännöt ohjaavat tilaukset oikeille reiteille ja terminaaleille, tunnistavat mistä tuote kannattaa toimittaa asiakkaalle ja arvioivat toimitusajan. Tekoäly optimoi toimitusketjun kokonaisuuden ja jakelureitin. Automaatti varoittaa asiakkaita ja kumppaneita, jos toimitus on viivästymässä, ja käynnistää toimituksen uudelleensuunnittelun. Kuljetuksen valmistuttua kone voi tarkistaa, että kaikki sujui kuin suunniteltu, ja hyväksyä automaattisesti syntyneen suoriteaineiston jos kaikki vastasi odotuksia. Ihmisen tehtäväksi jää hoitaa erikoistapaukset ja valvoa tekniikan toimintaa.

Kuka muistaa vielä takavuosina kaapelikanava MoonTV:llä pyörineen dokkarisarjan Isot asiat mitkä liikkuu? Sarjassa vierailtiin nimen mukaisesti ihmettelemässä matkustajalaivaa ynnä muita mahdollisimman suurikokokoisia laitoksia, joilla ihmiset ja tavarat pääsevät paikasta toiseen. Isojen koneiden mittakaava hämmästyttää, kun pienet ihmiset tutkivat niitä läheltä. Logistiikan toiminnanohjaus ei liiku, mutta liikuttaa sitäkin enemmän. Kun isot asiat automatisoituvat, telakkateollisuuden hienoimmat saavutukset muuttuvat rattaiksi vielä isommassa koneistossa. Sangen hyvin rasvatussa sellaisessa.

Picture of Pauli Heikkinen

Pauli Heikkinen

Jaa artikkeli!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ota yhteyttä!

Voit ottaa meihin yhteyttä oheisella lomakkeella. Henkilöiden suorat yhteystiedot löydät Yhteystiedot-sivulta.