Automaattisesta tietojenkäsittelystä ja paperittomasta toimistosta lohkoketjuihin ja digitaaliseen disruptioon

Mielilainauksiani on scifi-kirjailija William Gibsonin lause ”Tulevaisuus on jo täällä – se on vain epätasaisesti jakautunut”. Törmään asiaan käytännön elämässä jatkuvasti. Uudet toimintamallit ja termit ujuttautuvat akateemisten seminaariesitysten hypetyksestä pikkuhiljaa edelläkävijäyritysten myyntikalvoille ja pian asiakaskin ymmärtää tarvitsevansa koko toimialan mullistavan ratkaisun.

Käytännössä suomalainen PK-yritys on kuitenkin harvoin kehityksen eturintamassa. Uusimpien teknologioiden käyttö edellyttää investointeja, joiden takaisinmaksuaika ei Suomen bisnesvolyymeillä usein ole edes kaukaisessa näköpiirissä. Toisaalta on harvoin mahdollista edetä loikkauksin, vaan yleensä pitää edetä askel askeleelta, jopa raahustaen, jotta pohja ja perusta saadaan valettua varmalle pohjalle.

Kaiken digitaalisen edistyksen, uusien toimintamallien ja tekniikoiden perusta on tieto. Jos iso osa yrityksen päätöksentekoon vaikuttavista tiedoista on eri muodoissaan mapeissa ja nahkakansissa tai parhaassa tapauksessa exceleissä, niin singahtaminen tekoälyä hyödyntäväksi digitaalisen disruption voittajaksi hyytyy alkuloikkaan.

Siksi se mikä on mahdollista, ei aina ole se mitä kannattaa haluta ja mihin investoida. Toisaalta, jos perusta on kunnossa, niin mikään ei estä loikkaamasta eteenpäin. Tulevaisuus on jo täällä.

Picture of Tuomas Kemppainen

Tuomas Kemppainen

Jaa artikkeli!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ota yhteyttä!

Voit ottaa meihin yhteyttä oheisella lomakkeella. Henkilöiden suorat yhteystiedot löydät Yhteystiedot-sivulta.