Tekoäly on työkalu

Kun mietimme teknologiaa  ja tulevaisuutta, niin usein mielessämme on joko utopia tai dystopia. Tulevaisuudessa elämme sen mukaan joko lentävien autojen yltäkylläisessä ihmemaassa tai raadamme toivottomina koneiden orjina. Tämä perusajatus määrittää suhtautumistamme teknologiaan ja saa meidät näkemään uudet keksinnöt ja sovellukset joko kaiken pelastavana ja mahdollistavana runsaudensarvena tai kaiken tuhoavana uhkana.

Todellisuudessa mikään ei ole näin mustavalkoista. Protopia on tila, jossa asiat ovat tänään vähän paremmin kuin eilen ja huomenna vähän paremmin kuin tänään. Takaiskuja ja uusia ongelmia tulee eteen, mutta kokonaisuutena asiat kuitenkin menevät eteenpäin. Eivät mahdollistaakseen täydellistä tasa-arvoa, onnellisuutta ja hyvinvointia kaikille, mutta vieden asioita kokonaisuutena kuitenkin aina hieman parempaan suuntaan.

Kun puhutaan tekoälystä (AI, Artificial Intelligence) esimerkiksi optimoinnin yhteydessä, niin osassa meistä se herättää pelkoja ja osa asettaa sille mahdottomia tavoitteita. Kysymys on kuitenkin loppujen lopusta arkisesta työkalusta, joka antaa meille mahdollisuuden tehdä asioita huomenna hieman paremmin kuin tänään.