Procomp teki optimoinnin maailman­ennätyksen

Tulevaisuuden optimointimallit asiakkaan hyödyksi

Procomp on saavuttanut erinomaisia tuloksia osana Tulevaisuuden optimointimallit TEKES-hanketta, muun muassa optimoinnin maailmanennätyksen.

Teimme viime syksynä kokeita uudella optimointialgoritmilla. Löysimme 11 uutta parasta tunnettua ratkaisua maailman tutkituimpaan benchmark-sarjaan. Sen lisäksi olemme juuri tehneet algoritmien nopeusennätyksen. Tutkimus jatkuu vielä, joten uskomme löytävämme ennätyksiä vielä lisää.

Kyseessä on Gehring & Homberger reititysongelmasarja, jossa on yhteensä 300 ongelmaa. Aikarajoitteisia reititysongelmia on tutkittu 1970-luvulta lähtien. Tieteellisiä tutkimuksia aiheesta on satoja.

Tutkimusten taustalla on idea, että on olemassa ongelmia, joiden ratkaisemiseen optimointia testataan. Parhaat tulokset julkistetaan. Kovan kilpailun vuoksi ennätysten parantaminen on nykyisin todella vaikeaa. Se vaatii optimoinnilta todella paljon ja siksi ohjelmistotalot pystyvät ennätyksiin vain harvoin.

Miten sitten Procompin asiakkaat pääsevät nauttimaan tieteen huippusaavutuksista?

Käytännön hyöty tulee konkreettiseksi, jos halutaan esimerkiksi vähentää ajettuja kilometrejä tai kaluston määrää. Nämä ovat perustavanlaatuisia ongelmia, eli jos algoritmi toimii ongelmassa hyvin, se toimii hyvin myös käytännön tilanteessa. Monien markkinoilla olevien ohjelmistojen tuottamat tulokset ovat merkittävästi huonompia kuin nyt tehdyt ennätykset

Ennätystulokset ovat tapa analysoida optimointialgoritmien kyvykkyyttä. Prosentinkin erot ovat käytännössä erittäin merkittäviä. Uusien ennätysten löytäminen on kovan kilpailun vuoksi todella vahva näyttö algoritmien tehokkuudesta, mikä ohjautuu suoraan asiakashyötyihin.