Kuusamon kotihoidon työvuoro- ja reittisuunnittelu realistiseksi

Kotihoidon kriisiytymisestä on uutisoitu näyttävästi. Asioita ei kuitenkaan tarvitse päästää liian pitkälle. Kuusamossa tilanteeseen tartuttiin ajoissa. Realistinen reittisuunnittelu tarkoittaa sitä, että aikaa on kaikkeen siihen mihin pitääkin; valmisteluun, taukoon ja kirjaamiseen, siirtymiseen ja tietenkin asiakkaille. Ja tämä kaikki palvelusuunnitelmien mukaan, sovittuna aikana ja sovitun pituisena.

Optimointi liitetään yleensä toiminnan tehostamiseen, joka taas mielletään leikkauksina ja palvelun laadun huonontamisena. Hyvä optimointi kuitenkin toimii myös toisinpäin. Se osoittaa mihin tarvitaan aivan perustellusti lisää työntekijöitä. Yleensä tarvetta on illoissa ja viikonlopuissa. Eniten tehostettavaa taas on arkiaamuissa.

Kotihoidon kriisin perussyy on huonoissa suunnittelun työkaluissa. Kun työvuorosuunnittelu ja reititys ovat epärealistisia, palveluaikojen priorisointi jää kenttätyöntekijöille. Tämä ei heille tietenkään kuulu, ja siitä johtuu tyytymättömyys. Optimointi parantaa työnteon ja palveluiden laatua.