Mitä räätäli tekee ohjelmistolle?

Pukua hankkiessa vaihtoehtoja ovat kaupan valmispuku, asiakkaan mittojen mukaan muokattu mittapuku tai vaatturin käsityönä alusta loppuun valmistama mittatilauspuku.

Ohjelmistojen kanssa riittää myös vaihtoehtoja. Valmisohjelmistot täyttävät monen tarpeen ja asiakkaiden vaatimusten pohjalta tehtyjä järjestelmiäkin vielä esiintyy niiden korkeasta hinnasta huolimatta. Monesti toimivin ratkaisu on konfiguroitu modulaarinen järjestelmä. Silloin asiakas voi vaikuttaa mitä ominaisuuksia järjestelmä sisältää ja mihin muihin järjestelmiin se integroidaan. Ratkaisun hinta on tällöin selvästi valmisratkaisua kalliimpi, mutta aivan eri luokkaa tyhjästä rakennettuun ohjelmaan verrattuna.

Riippumatta siitä mikä malli järjestelmälle valitaan, on tärkeää miettiä ensin omia toimintatapoja ja prosesseja. Monesti tietojärjestelmäprojekti toimii yrityksissä samalla myös toimintatapoja yhtenäistävänä ja yksinkertaistavana muutosprojektina. Toisaalta on tärkeää, että ohjelmisto ei määrittele yrityksen kilpailuetua tuovia toimintamalleja vaan tukee parhaita käytäntöjä. Ostajan kannalta on myös tärkeä selvittää kuinka järjestelmän toimittaja huolehtii järjestelmän ylläpidosta ja että muutokset huomioidaan järjestelmän  jatkokehityksessä.

”Puku tekee miehen” sanoivat jo muinaiset roomalaiset.  Digitalisaation jatkuvasti edetessä yritysten kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tietojärjestelmien valintaan.