Joulumuorin salaisuus

joulu

Harva tietää, että ilman Joulumuoria jäisivät lahjat jakamatta. Aattoillan huuma on nimittäin vain jäävuoren huippu koko vuoden kestävästä aherruksesta. Ja – suoraan sanottuna – Joulupukki ei ole mikään organisoinnin mestari.

Varsinainen lahjanjakologistiikka on oma tarinansa, mutta jo ennen sitä on paiskittu töitä vuoroissa ja välillä vuorottakin. Porot on ruokittava, lahjalistat käsiteltävä, lasten kiltteyttä tarkkailtava, paketteja käärittävä ja tuhat muuta työtä tehtävä.

Lisäksi on huolehdittava, että työt jakautuvat tasaisesti ja tontut saavat sopivalla hetkellä TES:sin (Tonttujen Ehdottoman Säännöstön) mukaisen vuosittaisen lomapäivänsä. (Päivän on osuttava uuden kuun aikaiseksi tiistaiksi tai vaihtoehtoisesti länsituulen vallitessa aloitetuksi saunapäiväksi).

Ennen Joulumuori joutui käyttämään paljon aikaa kalenterin ja kynän ääressä, mutta nykyisin kaikki on toisin. Joulumuori painaa tammikuun ensimmäisenä päivänä punaista ”Optimoi työvuorot”- nappia ja Procompin toimittama työvuorojen optimointijärjestelmä järjestelee vuoden tehtävät kokonaisiksi työvuoroiksi ja jakaa ne tontuille jokaisen erikoisalan ja osaamisen perusteella. Myös vuosittainen lomapäivä tulee huomioitua kaikkien sääntöjen mukaan.

Tontut ovat itseasiassa saaneet järjestelyn ansiosta myös toisen vapaapäivän vuodessa, sillä optimoimalla työnteko onnistuu entistä tehokkaammin. Moni sijoittaa tämän vapaansa joulun jälkeiseen aikaan ja käyttää sen mm. metsän eläinten ruokkimiseen ja muuhun mukavaan. Onpa jonkun kuultu jopa lekottelevan uuninpankolla, mikä sinänsä on ennen kuulumatonta.

Joulumuori ei optimoinnista ole isompaa meteliä pitänyt. Pukki kun tahtoo välillä suhtautua ennakkoluuloisesti uuteen tekniikkaan. Mielessään hän on kuitenkin hiljaa ajatellut, kuinka hyvä lahja työvuorojen optimointijärjestelmä olisi niin monelle kiireen vaivaamalle.

Tuomas Kemppainen