Digitalisaatiota pikakelauksella

”– Kyllä, myrsky menee ohi ja ihmiskunta jää henkiin, useimmat meistä ovat silloin yhä elossa – mutta asuttamamme maailma on erilainen kuin nyt”

toteaa kirjailija, professori Yuval Noah Harari Financial Timesin artikkelissa.

Professori Hararin mukaan kriisioloille on tyypillistä ”historian pikakelaus”, jossa uusia ratkaisuja otetaan nopealla tahdilla käyttöön. Siinä missä Harari maalailee puolivalmiiden ja vaarallisten teknologioiden harkitsemattoman käyttöönoton aiheuttamaa dystopiaa, pitää muistaa, että meillä on runsaasti myös koeteltuja ja hyväksi havaittuja ratkaisuja, joiden käyttöönotto on syystä tai toisesta ollut hidasta.

Mitä se käytännössä tarkoittaa, on selvää kaikkien nopeasti etäopiskeluun siirtyneiden lasten vanhemmille. Työkalut ovat olemassa ja lasten kyky ottaa uusia työkaluja sujuvasti käyttöön on ollut hämmästyttävä. Ihmisen sopeutumiskyky uusiin tilanteisiin onkin aina ollut lajimme menestyksen mahdollistaja.

Hararin varoituksia ei voi ohittaa olankohautuksella, mutta monessa tapauksessa nyt on korkea aika ottaa digiloikka ja hyödyntää olemassa olevia mahdollisuuksia ja työkaluja. Niiden avulla selviämme paremmin meneillään olevasta myrskystä, kenties jopa pelastamme ihmishenkiä.